Bigidi-bigidi Balansz

A január általában uborkaszezon. Rossz ez a médiának, hiszen nincsen miről beszámolnia, rossz ez az exhibicionista értelmiségieknek, hiszen nincsen esemény, amelyet meg kellene magyarázni, rossz a közélet iránt érdeklődő honpolgároknak, hiszen nincsen miről csámcsogniuk.

Ha nincs hír, hát kreáljunk, vagy ha van is valami jelentéktelen, hát tupírozzuk fel. Történt, hogy egy megyeszékhely középiskolájában, néhány unatkozó nebuló rögzítette kedves tanára által elmondottakat, majd a kompromittált hangjáték, egy internetes újság szerkesztőségében landolt. Akik persze nem voltak restek és mindenki számára hozzáférhetővé tették.

A sztori zanzásítva: a tanerő nem a képesítésének megfelelő matematika vagy fizika tárgyakra okított, hanem kiselőadást tartott arról, hogy Sz. K. polgármester szerinte nem volt ügynök és amíg nincs bírósági ítélet, addig minden csak rágalmazás és a rágalmazó zsurnaliszta szarházi és ő az ilyet gépfegyverrel puffantaná le. Kétségtelenül nem túl épületes gondolat és szóhasználat, de betudható némi költői túlzásnak és a bölcsészkaron kívüli szocializációnak.

Mondom, kétsoros újsághír lenne az egész normális esetben, erre országos botrány dagad belőle. Megszólalnak jól ismert megélhetési hírmagyarázók, politikusok, az ombudsman, és mivel, hogy a sor bővüljön, bejelentkezik egy totál ismeretlen marginális szervezet, a Balansz. A gyengébbek kedvéért: Baloldali Alternatív Szervezet. Nem elég, hogy nemtetszésüknek adnak hangot, még tüntetést is szerveznek az említett oktatási intézmény elé, amelyen mintegy 30 személy jelenik meg, a sajtó képviselőivel, a rendőrséggel és az éppen arra tévedt járókelőkkel együtt... Véleményük szerint sérült a tanulók ideológiai semlegességhez való joga (!, a szöveg gyűlöletre uszít az újságírói szakma egésze ellen és különben is ki a politikával az iskolából! Namármost kedves ifjú baloldali barátaim! Sz. K. természetesen egy párt tagja, de az hogy valaki védelmébe veszi még nem jelent ideológiai elkötelezettséget. Továbbá titeket senki sem kért meg a firkászok érdekvédelmére. A szarháziak ellen pedig tényleg fel kell lépni. Ideológiát azonban nagyítóval sem látok az ügy hátterében.

Ismét egy alibi álesemény, az ismeretlenség homályából a fény felé igyekvő középszerű szereplőkkel, akik politikai céljaik érdekében mindenbe politikát magyaráznak. Ismét egy gumicsont. De már megszoktuk...

(Blogspot, 2005)

Címkék: politika