Globális felmelegedés

Kint egészen extrém hangokat csihol ki magából a szél, majd mivel ilyen a kedve megcsavarja a fákat, végül jó adag kilengésre kényszeríti a villanyoszlopokat. Hát persze, hogy az a csúnya EMBER a hibás, hiszen beavatkozott a természetbe, meg globalizáció, meg fogyasztói társadalom, meg istennyila.

No, nem egy LMP-gyűlésről megszerzett titkos kazetta tartalmát ismerhette meg a lead második felében az olvasó (bár akár az is lehetne), sokkal inkább egy átlagember hozzáállását az un. időjárási szélsőségekhez, melyből szombat délután kaphatunk egy kis ízelítőt. Azt is mondhatnám, hogy a klímaduma beérett, sikerült a homo sapiens lelkiismeret-furdalását oly mértékben felkorbácsolni, hogy minden szír-szar szellőért, csapadékért, hőmérséklet-ingadozásokért magát tartja felelősnek. 

Holott tudomásom szerint, a felszín mélyén, komoly csaták zajlanak a szakértők között, hogy a globális felmelegedés egyáltalán az embernek köszönhető-e, illetve visszafordíthatatlan folyamat-e. Hiszen a Föld átlaghőmérséklete mindig is hullámvasutat járt be, így talán a mostanság felfelé ívelő higanyszálak is csak a dolgok természetes menete. Ezt nem állítom, mindössze kétségeimet hangoztatom. 

A másik ok, amely a „régen ilyen nem volt” érzületét kelti, az a tömegkommunikációs eszközök vírusként való terjedése. Tornádó Iowában? Monszun Vietnamban? Jégeső Veszprém megyében? Sec perc alatt mobiltelefonos mozgóképek tucatjai-százai kerülnek a hálóra a hobbi videósok jóvoltából. Ezeket az esti TV-híradók is átveszik, így lehet hüledezni, hogy hamarosan kampec a földgolyónak, már az utolsókat rúgja az emberiség. 

A klimabiznisz gyors meggazdagodást kínáló iparág. A klimalobbi erős. Aki szembehelyezkedik velük, az gonosz, szívtelen és mizantróp.

(Blogter, 2009. július 20.)

Címkék: média, társadalom