Duplavé, nagyontré

1. hír: mostanában olvasom Dosztojevszkij Félkegyelmű című regényét.

2. hír: beiktatták hivatalába az Egyesült Államok régi-új elnökét.

A két hír közötti bármiféle képzettársítás pusztán a véletlen műve. A kettőnek semmi köze egymáshoz... Miskin herceg egy áldott jó lélek és soha senkinek nem ártana. Duplavéről egészen más tulajdonságok ugranak be. Bár ő megvan győződve keresztes háborújának az igazságos voltáról, szerencsére egyre több embernek a szeméről kerül le a hályog. Észre kell venni, hogy újra gyarmatosítás folyik széles e világban. Úgy nézz ki, W. más országok leigázásával és uralma alá hajtásával igyekszik biztosítani saját népe jelenlegi pozícióit.

A beiktatási beszédében a szabadság világméretű térnyerésének előmozdítását ígérte. Nekem az a gondom ezekkel a retorikai elemekkel, hogy mindez nem más, mint egy gyönyörű köntösbe bújtatott amorf test. Gonosz és igazságtalan tetteket próbál megideologizálni. Mindezt a "szabadság hazájának" és a "Világ csendőrének" prezidentjeként. Kicsit disszonáns.

És még egy beszédes tény: az elnök az eskü alatt a Bibliára teszi a kezét (egy szekularizált országban...), majd az eskütétel végén 21 ágyúból dördülnek el díszlövések.

Még mondja valaki, hogy nem keresztes háború folyik...

(Blogspot, 2005)

Címkék: politika