Gyenesei, a humorista

Ez annyira magyaros, hogy már szinte hungarikum. Pipáljuk ki a kötelezőt, nyugtassuk meg háborgó lelkiismeretünket: ismét áldoztunk egyet az átlátható közélet oltárán. És különben is, nadrágunkban üvegzsebek lapulnak. Álmunkban.Csak tessék kitölteni az űrlapot, ezen majd nyomon követjük uraságod gazdagodását. Igaz, a rendszer önbevalláson nyugszik, így mindössze a derék honatyák és honanyák lelkiismerete vethet gátat az esetleges füllentéseknek. Ilyen gátra viszont aligha alapozhatunk egy kiadós tavaszi áradáskor. Magyarul: kizárólag akkor érhető tetten az illegális vagyonszerzés (értsd: közpénzek elsíbolása), amennyiben a képviselő ezt önmaga bevallja. Mintha a tálib fanatikusoktól várnánk a női emancipáció érvényre juttatását... 

Mivel törvény adta lehetőségük poénként felfogni ezt a procedúrát, hát megteszik. Ilyenkor szoktak előjönni a hajléktalan, maximum 1/8-ad Trabantot birtokló, megtakarítással nem, kizárólag adóssággal rendelkező országgyűlési küldöttek. Kac-kac kukac. 

A fentiekben eddig semmilyen meglepetés nincsen, a kamubevallás errefelé papírforma. Viszont Gyenesei István egészen új színfoltot hozott ebbe az amúgy unalmas metódusba. Nem a várható csóringer karaktert hozza, hanem a hülye és a cinikus keverékét. Hogy hülye és ezért cinikus, vagy mert cinikus és ettől vált hülyévé, az elmeorvosi vizsgálat nélkül megállapíthatatlan, viszont, hogy valami nem stimmel odabenn, az fix. 

Ilyeneket írogat önkormányzati miniszterünk a műalkotások rubrikába: „3 gyermek és még mindig csak 3 unoka”, majd biztos, ami biztos odafirkálja a pereputty születési évszámait, végül egy nyíllal ad nyomatékot véleményének: „az élet felbecsülhetetlen ajándékai”. Lassan mondom, hogy mindenki megértse: ezen a papíron semmi keresnivalója a szubjektumnak, kizárólag a szikár tényeknek... 

De Steve bácsi ekkor még nem köt lakatot újperceire és kiadja magából további lázálmait. A gyűjtemény rovatnál megtudhatjuk: „nagy család, az elmúlt napon is 6 fővel növekedő jó barát”. Némileg ambivalens, ugyanis, ha valaki gyűjteményében embereket tart, akkor ő rabszolgatartó. Ez speciel bűncselekmény, de egyébként sem hallottam ideáig olyanról, hogy a rabszolga és a gazdája között mély lelki kötelékek alakulnának ki. Sajnos brutálisan kilóg a szemantikai lóláb. 

Végezetül lássuk a koronát acélos teljesítményén, ezt pedig a magánszemélyekkel szembeni tartozás résznél teszi fel háborgó üstökére. „2,5 mill. Ft. valamint családomnak, folyamatosan növekvő számú támogatómnak és barátaimnak illetve nemes és fáradtlelkű politikai ellenfeleimnek, de még irigyeimnek is kifejezhetetlen mértékben. Amit köszönök.” 

Kicsit körmondat, kicsit hibás nyelvtanilag, értelmileg meg pláne, de mivel miniszter írta, kéretik nem kiakadni. Apropó, a bársonyszék betöltéséhez nem feltétel a CT-vizsgálat után kiállított negatív lelet?

(Blogter, 2009. február 6.)

Címkék: politika