Köröm

Reneszánszát éli a műkörömdivat napjainkban. Gigantikus méretű és változatos formájú, színű, anyagú körömhosszabbítással próbálják a hölgyek nőiességüket hangsúlyozni. Valóban eléggé csábítónak fest első látásra, talán fel is tüzeli a hormonokat, talán be is indít egy-két keresetlen és perverz gondolatot, de miután lehűtöttük magunkat kezdjünk el egy cseppet gondolkodni. 

Nem állítom, hogy igaz volna a „mutasd a körmödet, megmondom ki vagy”-tézis, de ha számba vesszük, hogy mi mindent nem lehet végezni ezekkel a díszes „művégtagokkal”, akkor talán kirajzolódik előttünk a viselőinek a jelleme. 

Például igencsak hátráltat bizonyos fizikai munkák elvégzésében, értve ez alatt a házimunka gyűjtőszó alá besuvasztható tevékenységeket is. Igazi rémálom lehet ilyenben mosogatni, de a takarítás sem leányálom így (nem mintha különben az volna). Maradva otthon, a tisztálkodás különböző fázisait sem egyszerűsíti. A fogmosás, a szappanozás, a nagydolog elvégzése utáni rendbetétel egy átlagembernek rutin, eme hölgyeknek aligha. Mamár a munkahelyek nagy részén számítógépekkel dolgoznak, viszont a klaviatúra monoton használatára tökéletesen alkalmatlan az ilyen pótszer. Se fizikai, se szellemi kenyérkereset, ezek az egyedek mind eltartottak? Netán kitartottak? 

Ha intimebb vizekre evezünk, beláthatjuk a szexuális életnek is inkább kerékkötője, mintsem felpezsdítője. Önkielégítésnél kifejezetten hátráltat, de a hagyományos férfi-női kapcsolatban is gát. Például lehetetlenné válik az ánusz izgatása, képtelenné a pénisz megmarkolása. 

Szóval a munka és a szex kilőve. Vajon milyen hobbitevékenység űzhető általa? A sport alighanem tiltólistára kerül, főleg azok, amelyek valamilyen segédeszközzel művelhetőek csak (jó kézilabdázók biztosan nem lennének). Az olvasást is megnehezíti a sok lapozás miatt, a keresztrejtvényre pedig vessenek keresztet. Maradhatna a szabadidő eltöltésének toplistása, a televízió féktelen bámulása, igen ám, de azt távirányító vezérli… 

Szóval milyen kép is rajzolódik ki előttünk, ha ezt a társadalmi csoportot vizsgáljuk? Munkakerülő, lusta, a higéniára nem sokat adó, műveltség hiányában szenvedő, a „no sport” elvét való, frigid személyek halmaza… 

Hölgyeim! Megéri?

(egyperces, 2005.)

Címkék: nők