Niger

Niger egy afrikai ország a Sahel-övezet kellős közepén. Kevés nemzet kapott ilyen mostoha körülményeket a teremtőtől, mindössze 2%-a termőterület. Az amúgy is szűkös termést tavaly elpusztította egy félelmetes sáskainvázió.

Ekkor még a vállukat vonogatták az illetékesek, hiába kongatták a vészharangot a segélyszervezetek (már októberben). Csak mikor a nyár közepén megérkeztek a tévések és csontsovány, legyekkel betakart, üres tekintetű kisgyerekek felvételeivel tértek vissza, akkor kezdett a fejesek lelkiismerete megmozdulni. A jelek szerint nagyon későn. A volt gyarmattartó franciák ugyan mélyen a zsebükbe nyúltak, de az USÁ-t a jelek szerint nem érdekli a probléma. Messze van, nincs olaj és egy nigeri állampolgár élete amúgy sem ér sokat...

Az a cinikus a történetben, hogy a válság kezelését bagatell 30 millió dollárral meg lehetett volna oldani, ismétlem 30 millió zöldhasúval. Ami hat milliárd forintot kóstál. Ennyi vagyona még a félnótás miniszterelnökünknek is van, nemhogy a fejlett nyugatiaknak.

Itt tartunk... Nagyon messze van még a Szép Új Világ...

(Lovebox, 2005)

Címkék: nyomor, Afrika