A tíz legkártékonyabb mű

Human Events című országos konzervatív napilap felkért egy neves közéleti személyiségekből és tudósokból álló zsűrit, hogy válassza meg az „irodalmi feketelistát”. Nos ebből kikerekedett egy vegyes felvágott, amelyet most közreadnék, tessék csemegézni belőle!

 

  1. Karl Marx és Friedrich Engels: Kommunista kiáltvány
  2. Adolf Hitler: Mein Kampf
  3. Mao Ce-Tung: „Kis vörös könyv”
  4. Alfred Kinsey: A férfiak szexuális viselkedése
  5. John Dewey: Demokrácia és nevelés
  6. Karl Marx: A tőke
  7. Betty Friedan: A misztikus nőiség
  8. Auguste Comte: A pozitív filozófia útja
  9. Friedrich Nietzsche: Túl jón és rosszon
  10. John Keynes: A foglalkoztatás, a kamat és a pénz általános elmélet

 

A felsorolás remekül kifejezi, a jenki, fehér, vallásos középosztály életérzését, megmutatja, hogy milyen értékek mentén nem szerveződnek. Hitlert és Mao-t hagyjuk, két tömeggyilkos őrült, helyes hogy itt vannak. Marx szerepeltetése a kommunizmustól való rettegést jelzi, én azonban szeretném velük tudatni: a hidegháborúnak már másfél évtizede vége! Tudom nehéz ezt elfogadni, hiszen negyven éven keresztül ez volt az USA mindennapjainak alfája és omegája, javaslom keressenek újabb közös ellenséget! Talán a terroristák személyében meg is találták, pechükre Oszama Bin Ladennek nincsenek könyv formájában megjelent tézisei.

Kinsey volt az első (még az ötvenes években), aki a szexuális viselkedést tudományos alapon vizsgálta. Kérdőíveivel bejárta az államokat és példátlanul nagy mintát vett fel, végül megállapításait publikálta is. Írása azért lett botránykönyv, mert rájött, hogy a hivatalosan propagált szexuális életmód és a valóság között még csak köszönő viszony sincsen. Valójában sokkal elterjedtebb az azonos neműek közötti, a házasságon kívüli és a házasság előtti szex, mint ahogyan azt egyházi körökben hinni szeretnék…

Dewey szabadgondolkodó volt és a szigorú, magolós, számonkérő oktatás helyett a gondolkodásra való nevelést ajánlotta, egyben elutasította a hagyományos vallási és erkölcsi normák örök érvényűségét! Kicsit deja vu-m van, ha a mai magyarországi helyzetre tekintek…

A közelmúltban elhunyt Betty Friedan talán a múlt század leghíresebb feministája. Pusztán feltette a kérdést, hogy a nők valóban csak a gyereknevelésre, az otthon melegének megteremtésére és Uruk kiszolgálására alkalmasak? Azt szerette volna elérni, hogy legyen választási lehetőség, hogy ne kelljen, mint egy automatának, minden hölgynek így élnie. Kissé provokatívan, a nők hagyományos szerepkörét „kényelmes koncentrációs tábornak” nevezte.

Comte, a pozitivista filozófia atyja azt találta mondani, hogy a történelem az emberi értelem fejlődésének folyamata, vagy hogy a filozófia feladata a tökéletes társadalom megalapozása. Ki is vívta az egyházi vezetők haragját, hiszen ezzel Isteni feladatokat ruházott át emberekre.

Nietzsche bűne talán annyi: a nácik félreértették azt, amit ő „Emberfeletti embernek” titulált, Keynes-é pedig, hogy lerakta a modern közgazdaság-tudomány alapjait.

A „Top 10” túlmutat önmagán, szépen kirajzolódik előttünk, hogy miért ilyen a mai agresszív, terjeszkedő, csőlátású amerikai külpolitika. Mert olyan seggfejek irányítják, akiket az ehhez hasonló listákat összeállítók irányítanak, mint tanácsadók…

(Magyar Virtus, 2006. április 4.)

Címkék: irodalom