Fletó szembenéz

Ugyan PKI, a BLOGTER főideológusa, nyúlfarknyi elemzésében közérthetővé fordította a kormányfő legfrissebb mutatványának konklúzióját, ám Megmondó, az Ezredvég igazgatója, két TV-felvétel között grátisz dob nektek egy tudományos értekezést.

Rejtély, hogy Gyurcsány Ferenc milyen megfontolások alapján választotta nagyívű eszmefuttatásának címéül a Szembenézést. Háború és Béke hosszúságú dolgozatában sok minden helyet kap, de a permanens válság előidézésében játszott szerepe a köd homályát gazdagítja. A haza és haladás reformkori jelszavait használja ürügyül, hogy a gonosz és maradi ellenzéket az előbbivel, míg az előremutató és jövőképpel rendelkező csapatát az utóbbival azonosítsa. Ez természetesen kellő magyarázatot ad a zűrzavaros állapotokra, egyben elhessegeti azt a légből kapott megalapozatlan feltételezést, miszerint az események elfajulásában a szerző irritáló, cinikus, egoista és nárcisztikus viselkedése is közrejátszhatott egy hangyányit. 

Alighanem, a Gönczöl-bizottság informális jelentésének a birtokában fitogtatja szerénytelen társadalomtörténeti tudását. Kapkodjuk a fejünket, alacsonyan szállnak a méltatlanul elfeledett egyéniségek, a leginkább csak utcaként ismerős Frankel Leó, vagy a könyvtárból felsejlő Szabó Ervin. De nem ússza meg a derék Bibó sem, hogy a kellemes délutáni sziesztára ingerlő mű, egyik állandóan visszatérő hivatkozási pontja ne legyen. Lényeg, hogy az őszi utcai harcosok neurotikus lelkületének megértéséhez vissza kell menni egészen Etelközig, mert a generációkon átívelő sérelmek már a kalandozások előtt, a besenyőkkel és a morvákkal való érintkezéskor elkezdődtek. 

Polihisztorunk számos művészeti- illetve tudományágban való jártasságáról megbizonyosodhatott már eddig is az adófizető (és elkerülő) polgár, most tovább bővült a kör. Balett- és tánctudását ország-világ letesztelhette az internetnek hála, retorikai képességeit az előkerült őszödi kazetta tanúsítja, irodalmi vénáját blogjában, politológusi kompetenciáját könyvében (Útközben) érhetjük tetten, színészként az Ötvenhatosok terén nyújtott leborulással debütált (Willy Brandtot plagizálva). A modern kori Leonardo nem elégszik meg ennyivel, ezúttal szociológusi babérokra tör. Szelényi Ivánt és Ferge Zsuzsát is a margóra tevő kiapadhatatlan társadalomismerete egyetemi tankönyv megírása után kiállt. 

Oknyomozásunk vége felé, néhány kérdés még mindig a misztikum világát erősíti. Például: miért ír egy megbecsült grafomán olyan fizetett hirdetést, amelyet garantáltan senki sem olvas el. Egy Kiegyezés-korabeli kötött pulcsiban flangáló neves elemző szerint, az írás a pártelnöki kampány stratégiájának része. Megbízható informátorom az ellenjelöltek számát pontosan annyira teszi, ahány vetélytársa volt Türkmenbasinak a hasonló procedúrákon. Kiélezett küzdelemben, szoros Gyurcsány-győzelmet jósolok. Megyek, megteszem a Tippmixen…

(Blogter, 2007. január 27.)