Mea Culpa

Gejzírként kitörő krokodilkönnyeimet a kispárnámba sírtam, a lelkiismeretem olyan zaklatott, hogy felkeresem pszichiáterem. Korábbi bejegyzéseimben megbújó mély iróniámmal és cinizmusommal nem tudok elszámolni. Sem magam, sem Isten előtt. Megbántottam nehéz anyagi körülmények között vegetáló, a megszorítások hatásait korgó gyomor formájában már saját bőrükön érző országgyűlési képviselőket.

A tegnapi Naplót megtekintve, átértékeltem magamban sok mindent. Amikor Göndör István elmondta, hogy neki is laknia kell valahol, fizetnie a közüzemi számlákat, a parkolási díjat, nos nem szégyellem: elérzékenyültem. Egyben húzzon el a smucig prostituált édesanyjába a riporter, aki megkérdőjelezte a szorgos hangya módjára, kizárólag a közért tevékenykedő államférfi költségtérítésének a jogosságát (potom havi 441 ezer HUF). Különben is  - folytatta a szememben hérosszá emelkedett parlamenter -  10 százalékkal csökkentették az alapbérüket, hogy példát mutassanak nadrágszíjmeghúzásból. Tavaly 210, most mindösszesen 220 ezer ez az összeg, így a frakcióvezető-helyettes úr által vázolt matematikai összefüggés minden kétséget kizárólag elefántlábakon áll. 

De a szipogásnak és a zsebkendőhasználatnak még messze nincsen vége. Előkerült a félhomályból a vásárhelyi betyár, Lázár János, aki szerint a most folyó összehangolt hadjárat alkalmas lehet a Steidl Imre által tervezett épület tekintélyének megingására. Szívemhez kaptam, és a képernyő előtt ülőkkel kórusban kezdtük szidni a TV2-t. Ezeknek semmi sem szent? Simán szétrombolnák a tizenhét év alatt, sziszifuszi munkával felépített közbizalmat. 

A méltatlanul ismeretlen Vidorné Szabó Györgyi eszmefuttatása alkalmas lehet az előítéletes politikuskép lerombolására. A rossz PR miatt, eddig azt a hamis következtetést vontuk le, hogy a pénz elfolyik. Valójában azonban telefonszámlára, kiskosztümre és fodrászra fordítódnak a szerény juttatások. Ki vitatna el egy Náray-kollekciót, vagy egy Zsidró-frizurát a belét kimelózó honanyától? Elvégre miattunk kell csinosnak és jól öltözöttnek lennie. Ez a kép bizonyságul szolgáljon arra, hogy szó sincsen herdálásról. Mea Culpa, fejre szórt hamu 386-szor, drága önfeláldozó nemzetnagyságok!

(Blogter, 2007. január 29.)

Címkék: politika