Csihi-puhi

A miniszterelnök szerint a köztársaság alapintézményét érte alattomos és kíméletlen támadás. Mindez igaz is volna, ha egy egységes kilencvenháromezer négyzetkilométerről beszélhetnénk, és valódi köztársaságban hajthatnánk álomra a fejünket nap, mint nap. A megélt hétköznapok tanulsága azonban arra világít rá, hogy ez puszta vágyálom, remek fantáziával lelöttyintett dajkamese.

Ugyanis holt mintegy, hogy mi a fasz történik, ki hogyan hazudik, ki hogyan kelt félelmet, ki mit csinál különböző kordonokkal, ki hogyan lázít, illetve vadbarmok miképpen géppityuznak meg egy zsaruközpontként funkcionáló üvegpalotát. A magyarázat már úgyis nyomdakészen áll, és ha valami csoda folytán ki is derülne némi konkrétum, az csak az egyik oldal teóriájának alátámasztásához lenne elegendő, míg az ellenérdekelt fél azt szemenszedett hazugságként, ősrégi diktatórikus trükként fogná fel. 

Normálországban a kancelláriaminiszter nem kürtöli szét az összes szóba jöhető felületet a terrorveszélyről, hanem a professzionális szakszolgálatokra bízza a munka dandárjának hatékony, ám csendes elvégzését. Egy vágyainkban élő, illuzórikus területen az ellenzék nem használ ki minden kínálkozó alkalmat a helyzet destabilizálására. Egy szavahihető, polgárbarát rendőrség regnálásakor senkiben fel nem merül, az önmegtámadás lehetősége. Ha a Kossuth téri tébolydában nem 386 darab neurotikus tünetekkel kezelendő, Hárshegyre beutalandó potenciális ügyfél ülne, fröcsögő szájaikból nem látnának napvilágot kapásból a legkülönfélébb összeesküvés-elméletek, a nyomozás lezárultáig. 

A politikát one-man-showá silányító két megalomán kalandor és banderiális hadseregeik újabb ürügyet kaptak a magánháborújuk folytatásához. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere, minimálisan március 15-ig. Válogatott marhaságok egymás fejéhez vágása (remélhetőleg csak verbálisan), megspékelve friss gumicsontok tálalásával (á la Fletó et Piktor). Remek mulatság várható, be is szereztem egy golyóálló mellényt, már a netet is csak abban merem böngészni…

(Blogter, 2007. február 13.)

Címkék: politika