Mélymagyarok

Tudom, hogy a funkcionális analfabetizmus gőzerővel szedi áldozatait a Kárpát-medence ezen viharvert szegletében, a lakosság felét már biztosan maga alá gyűrte e vírus. Na de, hogy már egy irodalomtörténész immunrendszere se tudjon ellenállni korunk pestisének, az vicc...

Ezt is megéltük, Spiró érettségi tétel lett. Nagyon helyes, teszi hozzá a blogger, elvégre lényegesen megfoghatóbb, aktuálisabb, emészthetőbb, mint egy 2500 éves görög eposz. 

És a kortárs író legendás jóslata valósággá válik, tényleg előjönnek a fekáliából a mélymagyarok, aztán mondják a magukét. Az ürülék szerepében ezúttal a Magyar Hírlap című kontraprodukció, míg az előbukkanó orvosi esetet Bíró Zoltán alakítja. Mit számít, hogy a mű szerzője immáron két évtizede folyamatosan magyarázza a Bíróhoz hasonlatos debileknek, hogy a Jönnek című versében nem az egész nemzetről van szó, hanem annak egy jelentéktelen számú, ám annál hangosabb kisebbségéről. Azon kolibrikről, akik a másodperc tört része alatt képesek kommunistákból szélsőjobbossá változni és fordítva. Azon pojácákról, akik önön sikertelenségüket mindig valamilyen külső okokkal magyarázzák. Azon lúzerekről, akik származásuk miatt előjogokat követelnek. Ergo: egy olyan archetípusról, amelynek tökéletes mintapéldánya Bíró Zoltán, az egykori pártállami cenzor, későbbi deepmagyar. 

Szóval a tam-tam annyiszor el lett már verve, hogy aki ennyi segítség dacára sem képes kódolni az üzit, az menthetetlen. Különösen súlyosbítja a helyzetet, ha az illető irodalomtörténész. Nem állítanám, hogy tüchtig felkészült vagyok e szakma minden csínyjából-bínyjából, de feltételezem tisztában kell lenni egy-két alapdologgal. Például azzal, hogy mi a metafora, a megszemélyesítés, fel kell tudni ismerni a szimbólumokat, el kell sajátítani a sorok között olvasás tudományát. Ez mondjuk nyolcadik osztályban is elvárható, pláne ha professzionálisan űzik ezt a rendkívül fontos mesterséget. 

Az általánosból most ballagó, irodalomból elégséges vagy közepes érdemjegyet prezentáló nebulók, ha időtök engedi a nyári szünidőben kéretik némi korrepetálásban részesíteni a szebb napokat látott, demencia által sújtott Bíró elvtársat! A nép nevében, köszönjük. 

UI: Amúgy meg ez az egész műbalhé felesleges, mert különben sem az inkriminált verset kellett elemezni, hanem Spiró egyik nyilatkozatát, amelybe belekötni igen nehéz volna, igaz Bírónak tutira sikerülne (itt olvasható, 15. oldal).

(Blogter, 2009. május 8.)