Vaskalapos SZDSZ

Bizony elkelne egy idegenvezető az SZDSZ-nek, néha annyira érthetetlenül bolyonganak a politikai térben. Most éppen a pedofíliát és a házipornót kívánják összemosni.

Talán a korábbi ügyek szélviharai (lásd: siófoki jelölt, kispesti polgármester) okozta károkat próbálják enyhíteni, a rájuk aggatott érdemtelen stigmákat levedleni. Egy önmagát liberálisnak definiáló tömörüléstől szokatlan, hogy kereszténydemokratákat megszégyenítő vaskalapossággal igyekezzen a magánszféra legrejtettebb zugaiba behatolni.

Miről is van szó? A gyermekek szexuális kizsákmányolásáról szóló törvény egyik kitételét szeretnék kiradírozni a szabad madarak (igaz narancsos segédlettel, de ők legalább elbújhatnak a neokonzervatív álarc mögé). A diszkriminált passzus a következő: „Aki 14-18 év közötti személyről, annak beleegyezésével, saját használatra készít vagy tart pornográf felvételt, nem büntethető.” Magyarul, ha a 18 esztendős Pistike pikáns álló- vagy mozgóképeket készít egy nap híján nagykorú barátosnéjáról, akkor Istvánunkat a 2-8 évig terjedő sitt fenyegeti. És most senki ne riogasson perverz, nagypapakorú szakállas bácsikkal, akik néminemű édességért cserébe élik ki aberrációjukat, nyolcéves kislányokon. Amiről csámcsogunk az nem ez, kvázi óriási ostobaság a kettőt egy szinten említeni, hiszen az utóbbi a legszigorúbban büntetendő, míg előbbi semmilyen társadalmi veszélyt nem hordoz. 

Nonszensz és ellentmondásos, hogy a jog nem szankcionálja a beleegyezésen nyugvó nagykorú-fiatalkorú szexuális aktust, míg ugyanennek a cselekménynek a dokumentált verzióját már tiltólistára helyezi (hangsúlyozom ez egyelőre feltételes mód, hiszen országgyűlési felhatalmazást még nem kapott a javaslat). De bármit is gondolnak a honanyák és honapák a Kossuth téri Állatkertben, a jelenség meglehetősen kiterjedt, gyakorlatilag versenyt űznek a tejfelesszájúak, hogy mobiltelefonjukkal minél több lepedőakrobatika-mutatványt tudjanak megörökíteni. Ez korunk egyik státusszimbóluma, a macsóság fokmérője, és ahhoz túl sokakat érint, hogy üldözzék. Igaz jó kérdés, hogy mit rejt a „saját használatra” megjegyzés, magában foglalja-e például a spanoknak chips és kóla fogyasztása közben feltálalt homevideókat is, vagy kizárólag a „filmben” szereplő önkéntes pornósok sasolhatják meg saját alkotásaikat. 

Hallottunk rémtörténeteket, hogy gimnazistákra sújtott le az igazságszolgáltatás kardja, pusztán azért mert egy jointot járattak körbe egy bulin, így terjesztőjévé váltak a zöldnek. A durva fellépéstől a lényeg még nem változik, hétvégenként százezrek tekernek rakétákat Demoklész mesterrel a fejük fölött. Nem kellene az ifjúság és a fiatal felnőttek legfőbb szabadidős tevékenységeit kriminalizálni. Ha egy magatartásforma a társadalomban mindennapi rutinná válik, az ellene folytatott küzdelem is teljesen felesleges. A liberális demokráciák legfőbb vívmánya éppen az, hogy békén hagyja az egyén magánéletét, mindenki szabadsága addig tart, amíg viselkedésével egy másik ember szabadságát nem korlátozza. Nem látom, hogy bárki joghátrányt szenvedne el a kölcsönösen kívánt „műremekek” elkészítésével. A hangsúly a beleegyezésen van, az erőszak egy elítélendő, ám másik kategória. A politika vonuljon ki a hálószobákból!

(Blogter, 2007. február 21.)

Címkék: politika, SZDSZ