Metropolis

Van néhány vizuális mestermunka a filmművészetben melyre az ember vadászik, hiszen vagy nincsen belőlük kópia kishazánkban, vagy nem méltóztatnak műsorra tűzni őket a gagyit preferáló TV-csatornák. Ezért töltött el örömmel, hogy egy esztéta magyarázataival színesítve, a Bálint-házban megtekinthettem Fritz Lang klasszikusát, az 1927-ben készült Metropolist.

A fiatalabb nemzedéknek a Queen, Radio Ga Ga című opusának videóklipjébe bevágott néhány jelenetfoszlány miatt csenghet ismerősen, a mozgókép hőskorában forgatott némafilm. Ha analógiát keresnék, akkor Orwell 1984-jéhez társíthatnám. Egy szűk, kiváltságos réteg totálisan ellenőrzése alatt tartja a társadalmat, olyannyira, hogy a Metropolist felépítő dolgozók munkahelye és lakóhelye egyaránt a föld alatt található. Szinte robotként végzik a napi teendőiket, hogy az uralkodó osztályt kiszolgálják, akik persze fényben és ragyogásban élvezik privilegizált helyzetüket. 

Az alkotásban az első tudományos-fantasztikus eposzt tisztelhetjük, mely a gigantikus díszletek, és a több ezer remekül irányított statiszta miatt is örökké emlékezetes marad. A kor technikai lehetőségei között elképesztő trükköket és effekteket bevető Lang-mozi, hatalmas költségvetése ellenére bemutatásakor megbukott, hiszen jövőbe látó jóslatait még nem érthette a nagyérdemű. 

Az irányítók pozíciójából jelentéktelen senkiháziknak tűnő alávetettek képi megjelenítése, magát Hitlert is lázba hozta, hiszen az általa ideálisnak elképzelt társadalomkép megegyezett a celluloidon lefestettével. Hatalomra kerülését követően birodalmi rendezői státust ajánlott Langnak, hozzá kiapadhatatlan pénztárcát és korlátlan lehetőségeket. Nemet mondott, az emigráció keserű kenyerét választotta a nagyvilági sztárélet helyett, megnyitva ezzel az utat Leni Riefenstahl előtt, akit ma a kutya sem ismerne, ha Fritz barátunk gerince gumiból lett volna… 

A méltatlanul elfeledett, csodálatos Brigitte Helm főszereplésével forgatott mozi megtekintése erősen ajánlott, kultúrembereknek pedig kötelező…

(Blogter, 2007. február 28.)

Címkék: film