Jancsi a sitten

Most, hogy Cúslág Janika sunyi mosolya vélhetően lehervad néhány esztendőre bicskanyitogatásra ingerlő orcájáról, újra megtekintettem legendás, Terror Háza előtti alakítását.

E lélekelemzésnek is helytálló videó kiválóan tükrözi egy szerény szellemi képességű, ám gőzerővel törtető, csoda folytán önmagát a politikai elitbe verekedő pojáca képmutatását és cinizmusát. Tetszettek látni az átöltözést? Nos, ez kérem szimbolikus értékű, valahogy a nyilvánosságnak szánt mondatok, és a magánemberként tanúsított cselekedetek nagyon nem fedik egymást. Mert ugye a zsidó áldozatokon viccelődni, és utána antifasiszta szónoklatot tartani aligha lehet hitelesen. Vadbaromként, általános iskolás hülyegyerek módjára röhécselni (a szintén gyanúsított Marsovszky Balázzsal), egy olyan helyen és napon, amikor a főhajtásé és a csöndé lenne normális eseten a főszerep, nos ez pszichiátriai kezeléssel jutalmazandó. A sofőrre és az autóra tett utalással pedig kétséget sem hagy afelől, őt kevéssé a magasztos gondolatok, mintsem a lóvé-hatalom-pina szentháromság motiválta.  

A hányinger csak erősödik, ha szemrevételezzük a bűnlajstromot. Úgy fest, a tréfás kedvű számlagyáros fiktív alapítványokat és egyesületeket gründolt, melyekkel pályázati pénzeket kasszírozott. A halmozottan hátrányos helyzetű és fogyatékos gyermekek táboroztatása persze csak kamuindok volt, a summa a kóros Che Guevara-imádatban szenvedő utánpótláscsapat (FIB) kasszájában landolt, és természetesen a Zuschlag-vagyon sem lett vékonykább. 

Az ügy felgöngyölítése és maradéktalan tisztázása a demokrácia valódi próbája lehet. Bár az elsíbolt 50-100 millió forint ugyan marginális a zsíros autópálya-tenderek során zsebre vágottakhoz képest, de pillanatokra rugaszkodjunk el a sztereotip „mindenki lop” kitételtől. Itt és most Zuschlag-ügy van. Ezt tessék első körben felgöngyölíteni, a kayaibrahimozást, a strabagmadarazást meg hagyjuk az ATV és a Hír TV betelefonálóinak. A vádlottak padján megjelenő és bilincsben elvezetett politikusok képe, némi visszatartó erővel bírhat a jövő szarkáinak, és korrupcióra hajlamos fejeseinek. 

Korábban már megemlékeztem a rendőrségnél végbement pozitív változásokról, most az ügyészségen és a bíróságon a sor, hogy bizonyítsa, nem csak papíron létezik a törvény előtti egyenlőség. 

Amúgy a varázsgömbömmel már látom, Botox Ildi a szocik megtévedt báránykájának egyedi esetértől fog tematizálni a Napkeltében, Orosz Józseffel egyetértésben, míg Szijjártó narancsszínű pulóverében, napi két sajtótájékoztatón igyekszik majd alátámasztani: a szálak bizony Gyurcsányig érnek…  

Két korábbi írásom: az egyik Zuschlagról, a másik Marsovszkyról.

(Blogter, 2007. szeptember 21.)