141 másodperc

Napkeltét nézni hasonlóan veszélyes vállalkozás, mint misszionáriusként Kandahar környékén téríteni, mégis érdemes néha megmártózni a BBC reciprokának ciánszennyezett medencéjében.

Szóval kedvemre bányászgattam a Gyárfás-tíví archívjában, mikoris egy valódi nemesfémre bukkantam, melyben Aczél Endre bájcseveg Boross Péterrel. Korszakos jelentőségű, sajtótörténeti annalesekbe kívánkozó diskurzus ez, egyrészt a műsorvezető bevezető kérdésének terjedelme (innen a post címe), másrészt annak totális értelmetlensége okán. 

Biztosan mindenki átélte már azt a kellemetlen érzületet, mikoris a társaságában egy delikvens, beszél, beszél, beszél, de hiába teszünk félreérthetetlen célzásokat (nem verbális kommunikációval) arra, hogy eláraszt bennünket a dögunalom, az illető folytatja és folytatja, végetnemérően hányja a semmit. Nos, ezen személyes élményeimet idézte fel a videó, melyben a mi Bandink in medias res súlyos körmondatokkal traktálja a jobb sorsra érdemes, koránkelő publikumot, és láthatóan fogalma sincs arról, hogy mit is szeretne pontosan megtudakolni az exkormányfőtől. Úgy kétpercnyi tartalmatlan monológ után esik le a tantusz, megtalálja a mindig bevethető mentőövet, a randalírozó csőcselékre tereli a szót, és kimakog valami kérdésféleséget. Hatalmas mázlinkra, máskülönben még ezen sorok írásakor is járna a zabolátlan lepcses. 

Pedig, ha a szerkesztő Boross Pétert hívja vendégségbe, akkor különösen indokolatlan a szócséplés, tekintettel arra, hogy a felé intézett kérdések tartalmától függetlenül, valahogy mindig Kállay Miklós kiugrási kísérleténél, vagy Keresztes-Fischer Ferenc egykori főbelügyérnél köt ki. Légyen szó a költségvetésről, az államháztartási reformról, a reálbércsökkenésről, Boross ezen piszlicsáré témáknak tendenciózusan hátat fordít, és látványos vargabetűit követően történelemórákat tart. Ergo, kiselőadásait úgysem úszhatjuk meg, a műsorvezető dolga vele pusztán annyi, hogy mikrofont dugjon az orra alá. Racionálisan márcsak ezért is érthetetlen Aczél szájmaratonja...

(Blogter, 2007. november 30.)

Címkék: média