Józsika

A nap egyik kevéssé meglepő híre, hogy Patai Józsefet, a Mortimer-ügy sértettjét tömlöcbe vetették, akinek újra problémája akadt a törvénnyel.

Természetesen ez a történés nem bír relevanciával a világ menetére nézve, ám ami miatt előcitálom e mínuszos hírt, annak az a magyarázata, hogy a lentiekben bemutatom egy 2005. június 10-én keletkezett írásomat, amely az akkoriban lezajlott bohózatot volt hívatott billentyűzetre állítani. Ez időben kis túlzással azt sem tudtam, mi fán terem a blog, ráadásul világháló sem volt otthon, így 2,5 éve még csak a számítógépemnek alkottam... Hülye játék elismerem, de ki ne hallott volna olyan költőkről, akik az asztalfiókjukban tárolják műveiket, de sohasem publikálják őket... 

Utólag visszanézve, szellemiségében vállalható a cucc, stilisztikailag viszont borzalmas, amiben az a pozitív, hogy így talán azóta érzékelhető némi fejlődés (nehogy rám boruljanak a falak). Külön érdekesség, ekkor még bírtam tömören fogalmazni, ezen tulajdonságomat mára sikerült levedlenem. Induljon a mandula: 

"Ritkán látható nagy bakot lőttek liberális médiaértelmiségeink az elmúlt két hétben, és sajnos ezzel nem csak saját magukat járatták le, hanem egy igaz ügyet is, amit úgy hívnak: a cigányság társadalmi integrációja. A történet mindenki számára ismerős, aki e haza lakója: a 21-es buszon, a Moszkva téri végállomáson, éppen az indulásra várva, két csoport eddig sem tisztázott módon összeszólalkozott, melynek eredményeképpen előkerült egy tőr, ami egy cigány fiú hasában landolt. A tények nyilvánvaló ismerete nélkül megszólaltak a szokásos megszólalók, akik mindig felszólalnak, ha rasszizmusra, antiszemitizmusra, idegengyűlöletre, homofóbiára utaló jeleket látnak, és persze akkor is látnak, ha nincs ilyen. Nekik ez megélhetési kérdés, hiszen jó néhány ember ma Magyarországon garantáltan ennek köszönheti jövedelme jelentős részét. Neveket nem mondok, a hír és magazinműsorokat figyelemmel követők úgyis tudják kikről beszélek... 

A rendőrség természetesen cigányellenes, hiszen nem voltak hajlandóak rögtön elismerni, hogy rasszista indítéka volt az intermezzónak... A tettes pedig bizonyára gyűlölheti a cigányokat, valószínűleg egy skinhead, mert csak egy bőrfejű képes minden ok nélkül megszúrni egy szerencsétlen, ártatlan, becsületes roma fiút. Gondolták a fent említett emberkék, mára tudjuk, az elkövető nem utálhatja a romákat, hiszen akkor magát is gyűlölné, a sértett Józsika pedig nem annyira galamblelkű, mint ahogy édesanyja az egyik interjúban ecsetelte, sőt kifejezetten kötekedő, agresszív jellem, gyűlt is meg már a baja a törvénnyel ez miatt. Mit lehet ehhez hozzátenni? Nem sokat, talán mindenki elgondolkozik egy kicsit, aki egy hangyányit is szeretné, hogy a romák sorsa jobbra forduljon, és a jövőben nem hergeli a közvéleményt megalapozatlan állításokkal, tovább mélyítve a szakadékot a többség és a kisebbség között. Mert ezzel azt sikerült elérni, hogy Tomcat és elvbarátai megint röhögnek a nem létező bajszuk alatt..."

(Blogter, 2008. január 4.)