Che, a terrorista popsztár

Délutáni semmittevésem tetőpontjaként gyanútlanul beleszippantok a vizuális újságírás csatornabűzébe, kezem úgy jár a távirányítón, akár egy szerencsétlen Parkinson-kórosé. Végül rálelek a 12-25-ös kiscsaj korosztály numero unojára, a VIVA TV-re, ahol a foglalkozására nézve médiaprosti celebgyerek egy tömeggyilkos pólójában löki a laza vakert. Na, itt álljunk meg egy szóra tanárúr.

Igen, ő Majoros Péter, azaz Majka, az ózdi hős, egykori villa-, jelenleg Bár-lakó, aki Che Guevarás felsőben pontozza a „Szexi vagy nem” című vetélkedőbe tévedt fiatalokat (ez afféle szórakoztató szépségverseny, vagy mi a rák). Elmorfondírozhatnánk persze azon is, hogy miért akar minden második tinilány modell (azaz kurva) lenni, de ez egy másik post témája, maradjunk szigorúan a gengszter-rapper öltözködési stílusánál, pontosabban a rajta túlmutató jelenségnél. 

Finom leszek és nőies: a tököm tele van azzal, hogy az argentin születésű pszichopata, mint a lázadás szimbóluma, popsztárként díszeleg tudatlan hülyegyerekek felsőtestén. Természetesen az őt mellükre tűző csökkent értelműek nem gonoszságból vagy a kommunizmus iránti olthatatlan vágyukból teszik ezt, hanem bődületes információhiányuk okán. Ikonjukat esztétikai okokból aggatják magukra, hiszen tényleg olyan fizimiskával rendelkezett (legalábbis a legendás, Alberto Korda által készített fotógráfián), mint aki beleszarik a világba, és akit a nők, pia, buli szentháromságon kívül semmi nem érdekel. A rock n’ roll feeling itt a mozgatórugó, ám ennek ellenére is vallom: a tudatlanság nem annullálja a bűn elkövetését. 

A taknyos kölykök mit sem kapizsgálnak arról, hogy a szakállas igazságosztó a havannai La Cabanna erőd parancsnokaként többszáz (sokszor a Batista-rezsimhez nem is kötődő) foglyot kínoztatott meg és végeztetett ki, mindenféle tárgyalás vagy bírósági procedúra nélkül. Mivel a testi fenyítéstől és a gyilkolástól volt erekciója, ezekben az akciókban maga is részt vett. Miképpen később Kongóban és Bolíviában is saját kezűleg végzett árulónak vélt elemekkel, és behódolni nem szándékozó helyiekkel (a legnagyobb humbug az, amikor az őt mosdatók azzal takaróznak, hogy katona volt és a civileket tabunak tekintette). 

Persze arra is fátyolfelhő borul, hogy az „igazságosabb világért” küzdő elvtárs a 15 évesnél idősebb valamennyi jenki elpusztításáról, és a szovjet atomrakéták Florida felé irányításáról vizionált. Ne legyen kétségünk, utóbbi eszközzel élt is volna, amennyiben módjában áll használni a békeharc ezen finomságait. Miképpen arról is elmélkedett osztályharca közepette, hogy egyáltalán nem lenne drága ár atomháborút kirobbantani az „imperialistákkal”, ha a kommunizmus szent eszméje nem győzedelmeskedik glóbusz-szerte, hát inkább gebedjen bele a világ.

Csupa-csupa olyan bölcs gondolat és emberi jogi cselekedet, amely kiérdemli, hogy büszkén, egyenes gerinccel viselhessék a G8-as csúcsokon randalírozó, antiglob, anarchista seggfejek. Valóban méltó hozzájuk, bár a malíciát félretéve leszögezhetjük: mint ahogyan úriember társaságban nem büfög vagy fingik, úgy Che Guevarába sem bújik. Mert ennyi erővel Sztálin, Hitler, Mao vagy Bin Laden is ott pöffeszkedhetne a T-shirtökön. Igaz, az valamiféle kárpótlást nyújt, hogy egy kollektivizmusról ábrándozó haramia az egyik leginkább eladható kapitalista árucikké vált. Őszintén reméljük, hogy álmatlanul forgolódik a pokol kénköves bugyraiban. 

Epilógusként pedig azt üzenném (amolyan horngábori fordulattal élve) a teljes VIVA TV-stábnak, különösen az igen tisztelt sztájlisztnak és Majoros Péternek: elmentek ti a picsába!

(Blogter, 2008. október 2.)